HTML

önvédelem blog

A helyes mentalitás elsajátítása a hatékony önvédelemhez. Könnyen alkalmazható harcművészeti praktikák és stratégiák.

Friss topikok

Az életben nincs garancia

2011.10.25. 11:36 seijin

Könnyű lenne azt mondani, hogy pár hónap edzés megfelelő védelmet nyújt egy utcai támadás esetén. Ez azonban felelőtlenség lenne a részemről, hamis képet építenék fel benned, ami akár az életedbe is kerülhet. A budō taijutsu tanulmányozása nagyban növeli az esélyét annak, hogy jól reagálj éles helyzetben, feltételezve, hogy az edzéseken megfelelő lelkiállapotban gyakoroltál. De igazából, mint az élet valamennyi területén, az fog dönteni, hogy akkor és ott mire vagy képes.

Az érthetőség kedvéért, vegyük például az autóvezetést. Elvileg, aki jogosítvánnyal rendelkezik, az elvégzett egy tanfolyamot, ami arra volt hivatott, hogy megtanítsa az illetőt vezetni. Ez garanciát jelent a balesetmentes vezetésre? Természetesen nem. Az alapképességeket elsajátíthatjuk a pár órás képzés alatt, de jó sofőrré csak több ezer kilométer megtétele után válhatunk. De még így is lehet, hogy összetörjük az autónkat egy váratlan szituációban. Ezért aki valóban szeretne felkészült lenni, az elmegy egy vezetéstechnikai oktatásra, ahol megtanítják, hogyan kezelje a rendkívüli eseteket. Ezzel tovább nőnek az esélyek, a katasztrófa elkerülésére, de ez még mindig nem garancia, lehet az illető maga az oktató, ha ott és akkor nem jól reagál, akkor az ő autója is megcsúszik, felborul, kisodródik…

Fontos, hogy gyakorlás alatt megértsd, egy napon az életed múlhat ezen. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul kell érezned magad az edzésen, sőt ellenkezőleg. Engem a tudat, hogy milyen hasznos dolgokat tanulok, mindig doppingolt. Bármilyen fárasztó napom volt, edzés végére mindig felfrissültem. De meg kell adnod magadnak és a társaidnak a tiszteletet azzal, hogy kellő komolysággal veszed az edzéseket. A harcművészetek gyakorlása, mint minden művészet, segít, hogy kiteljesedj emberként, de nem szabad elfelejtened, hogy ez a művészet a harcon keresztül mutatja meg neked az utat, ahhoz hogy megismerd a természet törvényeit, az embereket és saját magadat. Ha gyakorlás közben ezt nem tartod szem előtt, akkor egy hamis tudás birtokában leszel, ami akkor és ott nem fog segíteni. A kulcs pedig a tudatosság. Gyakorolj tudatosan, hogy az életedet is tudatosan írányíthasd!

A másik lényeges dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy a tanításokat magaddal kell vinned a kinti világodba. Ne az edzőteremre gyakorolj! Hiába vagy Te a legjobb harcos a tatamin, ha az utcán a fülhallgatódból bömböl a zene, és a cipődet bámulod séta közben. Így nem leszel felkészülve egy hirtelen jövő támadás ellen. Ami könnyen lehet, hogy nem is lesz annyira hirtelen, esetleg elkerülhető lenne, ha figyelnél a környezetedetre. Persze óvva intek mindenkit attól, hogy ez átcsapjon paranoiává, de a megfelelő éberség, és tudatosság fenntartása alapvető.

Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem harcművészet tudatosság reális

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelemblog.blog.hu/api/trackback/id/tr733328409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása