HTML

önvédelem blog

A helyes mentalitás elsajátítása a hatékony önvédelemhez. Könnyen alkalmazható harcművészeti praktikák és stratégiák.

Friss topikok

Nyári önvédelmi tanfolyam nőknek

2012.06.18. 19:23 seijin

Jelentkezés

Fordíts egy hétvégét csak magadra!

Idén első alkalommal kerül megrendezésre egy kimondottan nőknek szóló önvédelmi tábor, két rutinos oktatóval, akik hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek mind az önvédelmi módszerek mind a harcművészetek területén.

A tanfolyam időpontja: Július 27-29 (P-V).

Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam önvédelem nyár tábor július önvédelmi női önvédelem viktimológia

Ninja maszk

2012.02.06. 10:17 seijin


Szinte mindenki, aki látott már életében ilyen témájú filmet, az álarcos gyilkosokkal azonosítja a ninjákat. A többségnek meg valószínűleg fogalma sincs arról, hogy kik voltak a ninják. Eltekintve attól a ténytől, hogy ez a kép főleg a filmiparnak köszönhető, most a maszk jelentőségét szeretném megvizsgálni.
 

Hasonló maszkokat viselnek a mai napig a különböző fegyveres erők bizonyos csoportjai is. Pár egyszerű gyakorlati haszon mellett, mint például megszűri a levegőt, elrejti a bőr csillogását, a legnagyobb előnye a felismerhetetlenség, és így a félelemkeltés. Az emberek rettegnek attól, ha ránéznek valakire és nem látnak mást csak egy gyilkos szempárt. A szamurájok sisakjai még ezt tetézte a különböző szarvakkal és ijesztő maszkokkal. Az ellenfél ilyenkor nem egy embert látott, hanem a saját félelmei által, emberfeletti erővel felruházott szörnyet képzel maga elé.

„Az ismeretlentől nem félni kell, hanem megismerni. Félni azután sem késő.” Wasco de Gama


Ez természetesen az álarc mögé rejtőző hasznára válik. Harc közben ő profitálhat ebből a félelemből, és az anonimitás magabiztosságot adhat neki. Azonban vigyázni kell arra, hogy a maszk viselője tisztában legyen önmagával. Nem rejtőzhetünk el semmilyen maszk vagy stílus mögé. A saját harcunkat mindenképp nekünk kell megvívnunk. A hamis magabiztosság szintén félelmet szül. Mindegy, hogy a maszk melyik oldalán állunk, ha nem hiszünk magunkban, akkor a vesztesek sorsa lesz a miénk. Aki viszont veszi a fáradságot és megismeri önmagát, szembenéz a félelmeivel, az olyan erőkre lel, amivel bátran néz szembe az ismeretlennel.
 

万変不驚-/Banpen Fugyoo/  - Tízezer változás, nincs meglepetés

 

Szólj hozzá!

Harcművészeteket önvédelemre fejlesztették ki?

2011.11.10. 10:53 seijin

A világ „civilizáltabb” felén viszonylagos béke honol, és így szerencsénkre egy olyan korszakban élhetünk, ahol kevesen tapasztalják meg a háború szörnyűségeit a saját bőrükön. Ezért a harcművészetek népszerűségének növekedése közben sokszor feledésbe merült az ok, amiért létrehozták őket.

A harcművészetek gyökerei a harcban keresendőek, hiszen egy olyan korszakban születtek, ahol a háborúk a mindennapok részét képezték. Az alapvető célja az oktatásnak az volt, hogy az embereket felkészítse a legvéresebb küzdelmekre, ahol az életben maradás volt a fődíj. A technikák célja nem csupán az önvédelem volt, hanem a másik fél harcképtelenné tétele, megölése.

Ha jobban belegondolunk, ez az akkori normák szerint szintén csak önvédelemnek számított. A harctéren nem lehetett esélyt hagyni egy újabb támadásra, aki így tett az életével fizethetett a nagylelkűségért. Ugyanígy a támadás is lehetett önvédelem. Ha sikerült azelőtt lecsapni az ellenfélre, mielőtt az teljesen felkészült volna az ütközetre, jelentősen javultak az esélyek a győzelemre.

Mivel a tudást csak olyanok tudták továbbadni, akik bizonyították a képességeiket, így biztosítva volt a szelekciója azoknak a technikáknak, amelyek valóban megállták helyüket a csatatéren. Tehát kezdetben csupán rendszerekről beszélhetünk, melyek tartalmaztak egy sor olyan mozdulatot, amik segítették a harcosokat abban, hogy túléljenek egy csatát.
 
Ezekben a rendszerekben rejlő tökéletességet csak nagyon kevesen láthatták meg ekkor, hiszen kevesen élhették meg azt a kort, ami szükséges rálátást biztosítja. Szélesebb körben csak a békésebb korszakokban kezdték úgy tanulmányozni, gyakorolni a ryú-kban (harcművészeti iskola) lévő harci technikákat, mint a tökéletesség keresésének egy módját, más szóval művészetként. Ekkor alakult ki a „dó” elképzelés, ami már ezt a felfogást szimbolizálja.
 
Személy szerint örülök, hogy egy békés korszakban tanulmányozhatom ezt a csodálatos művészetet, melynek alapfilozófiája, hogy igaz emberként segítsen minket a mindennapok túlélésében, de igyekszem szem előtt tartani, hogy miből alakult ki.
 
Gyakorlás közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden mozdulatnak csupán egy célja volt, a túlélés. Ez nem játék, a ninjutsu vagy más harcművészetek valós értékeinek feltárásához a jelenkor követelményeinek megfelelően kell gyakorolni, de úgy, hogy a benne rejlő elvek a legkevésbé se sérüljenek.

Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem béke harcművészet túlélés

Női önvédelem létjogosultsága

2011.11.01. 23:30 seijin

Egy ideje elkezdtünk külön női önvédelmet oktatni, mert azt tapasztaltuk, hogy bár sok lányban felmerül az igény, hogy olyan dolgot tanuljon, amivel képes lesz megvédeni magát, de a ninjutsu edzések túl keménynek bizonyult számukra, és így nagy volt a lemorzsolódás. Kezdetben úgy tekintettem rá, mint a hagyományos ninjutsu edzések előszobájára, kvázi egy nulladik évfolyamra, ahol lehetőség van felkészülni a „nagyok” edzésére. 

Az alapkoncepció az volt, hogy mind testileg, mind lelkileg fejlesszük a tanulók kondícióját, egészen addig, amíg képessé válnak együtt edzeni a többiekkel. Aztán hónapról hónapra változott a megértésem és a hozzáállásom a női önvédelemmel kapcsolatban. Végül rá kellett ébrednem, hogy egészen más motivációval érkezik egy nő, és eltérő módszerekre van szükség az oktatás során ahhoz, hogy hatékonyan tudjon a későbbiekben fellépni éles szituációkban.
 
A sok év alatt számtalan női edzőpartnerrel gyakoroltam együtt és tapasztalatból tudom, hogy sokkal „kegyetlenebbek” tudnak lenni, mint a fiúk. Úgy gondoltam, hogy ez csak arra a pár lányra igaz, akik harcművészetet gyakorolnak és így egyfajta kiválasztottként tekintettem rájuk. Ezt a téves elképzelésemet a közelmúltban egy egyszerű lökdösődős gyakorlattal megcáfolták.
 
Az alapgondolat egyik edzőtársam, Kinga fejéből pattant ki, aki arra akart rávilágítani, hogy a nők hozzáállása a harchoz teljesen más, mint a férfiaké. Ők sohasem játszottak háborúsdit, soha nem verekedtek poénból, soha nem volt kedvenc akciófilmjük, aminek minden jelenetét százszor eljátszották. Ezért a nők vagy teljesen belevetik magukat a harcba, vagy egyáltalán nem. Ebben nem ismernek tréfát.
 
Korábban is rengeteg fontos dolgot tanultam Kingától, ő volt az első, aki megértette velem, hogy kár túl sok izomerőt használni egy technika során, mert az egy erősebb ellenféllel szemben hatástalan. Ez most egy újabb nagy felismerés volt számomra.
 
Köszönet neki ezért!
 
Ezért is nagyon örültem, amikor nem sokkal ez után felajánlotta, hogy csatlakozik hozzánk, és segít a női önvédelem oktatásban. Rájöttem, hogy ahhoz, hogy a nők számára egy teljes és hatékony edzésanyagot állítsunk össze, ahhoz szükség van valakire, aki képes ezt a hölgyek számára is emészthetővé tenni, mert a nők ugyanúgy képesek elsajátítani a harchoz szükséges tudásanyagot és hozzáállást, mint a férfiak, csak más utat kell bejárniuk.
 
Nemrégiben történ egy másik dolog is, ami hatással volt arra, hogy miként vélekedjek a női önvédelemről. Ez egy beszélgetés volt, ahol az erőszak és az agresszió is szóba került. Beszélgetőtársam elmesélte, hogy egy időben rengeteg nő találta meg azzal a problémával, hogy erőszakos támadásnak esett áldozatul.
 
Amikor kielemezték a támadást, és az azt kiváltó okokat, szinte kivétel nélkül azt találta, hogy minden áldozat elutasította az erőszakot. Annyira irtóztak tőle, hogy tudomást sem voltak hajlandóak venni, arról a tényről, hogy az erőszak létezik. Ennek a struccpolitikának az eredményeként pedig, szinte bevonzották maguknak az ilyen megrázó eseteket, így szembesülve a valósággal.
 
Egy ilyen történetet később nagyon nehéz feldolgozni, sokaknak egy életen át megmaradnak a szörnyű emlékképek.
 
Ezért az erőszakot, mint témát még jobban előtérbe helyeztük az edzésprogramban. Foglalkozunk vele, mind fizikai, mind elméleti síkon, hogy a tanulóknak legyen lehetősége, még biztonságos környezetben megtapasztalnia a létezését, és ne kelljen vele szembesülnie az utcán. Vagy ha mégis megtörténik a baj, ne legyen számára egy új, sokk szerű érzés, ami megfosztja a reagálás képességétől. Mint feljebb írtam, a nők nagyon hatékonyan tudnak harcolni a férfiakkal szemben, ám a legtöbb esetben sajnos „lefagynak”. Így oktatóként a legnagyobb feladatomnak a lelki felkészítést tekintem.

Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem harcművészet női önvédelem viktimológia victimologia

Az életben nincs garancia

2011.10.25. 11:36 seijin

Könnyű lenne azt mondani, hogy pár hónap edzés megfelelő védelmet nyújt egy utcai támadás esetén. Ez azonban felelőtlenség lenne a részemről, hamis képet építenék fel benned, ami akár az életedbe is kerülhet. A budō taijutsu tanulmányozása nagyban növeli az esélyét annak, hogy jól reagálj éles helyzetben, feltételezve, hogy az edzéseken megfelelő lelkiállapotban gyakoroltál. De igazából, mint az élet valamennyi területén, az fog dönteni, hogy akkor és ott mire vagy képes.

Az érthetőség kedvéért, vegyük például az autóvezetést. Elvileg, aki jogosítvánnyal rendelkezik, az elvégzett egy tanfolyamot, ami arra volt hivatott, hogy megtanítsa az illetőt vezetni. Ez garanciát jelent a balesetmentes vezetésre? Természetesen nem. Az alapképességeket elsajátíthatjuk a pár órás képzés alatt, de jó sofőrré csak több ezer kilométer megtétele után válhatunk. De még így is lehet, hogy összetörjük az autónkat egy váratlan szituációban. Ezért aki valóban szeretne felkészült lenni, az elmegy egy vezetéstechnikai oktatásra, ahol megtanítják, hogyan kezelje a rendkívüli eseteket. Ezzel tovább nőnek az esélyek, a katasztrófa elkerülésére, de ez még mindig nem garancia, lehet az illető maga az oktató, ha ott és akkor nem jól reagál, akkor az ő autója is megcsúszik, felborul, kisodródik…

Fontos, hogy gyakorlás alatt megértsd, egy napon az életed múlhat ezen. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul kell érezned magad az edzésen, sőt ellenkezőleg. Engem a tudat, hogy milyen hasznos dolgokat tanulok, mindig doppingolt. Bármilyen fárasztó napom volt, edzés végére mindig felfrissültem. De meg kell adnod magadnak és a társaidnak a tiszteletet azzal, hogy kellő komolysággal veszed az edzéseket. A harcművészetek gyakorlása, mint minden művészet, segít, hogy kiteljesedj emberként, de nem szabad elfelejtened, hogy ez a művészet a harcon keresztül mutatja meg neked az utat, ahhoz hogy megismerd a természet törvényeit, az embereket és saját magadat. Ha gyakorlás közben ezt nem tartod szem előtt, akkor egy hamis tudás birtokában leszel, ami akkor és ott nem fog segíteni. A kulcs pedig a tudatosság. Gyakorolj tudatosan, hogy az életedet is tudatosan írányíthasd!

A másik lényeges dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy a tanításokat magaddal kell vinned a kinti világodba. Ne az edzőteremre gyakorolj! Hiába vagy Te a legjobb harcos a tatamin, ha az utcán a fülhallgatódból bömböl a zene, és a cipődet bámulod séta közben. Így nem leszel felkészülve egy hirtelen jövő támadás ellen. Ami könnyen lehet, hogy nem is lesz annyira hirtelen, esetleg elkerülhető lenne, ha figyelnél a környezetedetre. Persze óvva intek mindenkit attól, hogy ez átcsapjon paranoiává, de a megfelelő éberség, és tudatosság fenntartása alapvető.

Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem harcművészet tudatosság reális

Bemutatkozó

2011.10.24. 19:08 seijin

A blogot elsősorban saját tanítványaimnak szánom, és főleg elméletről, taktikáról, és a helyes hozzáállásról írok. Olyan témákat, fejtek ki, amire az edzésen nincs idő, azonban fontos a helyes attitűd elsajátításához, vagy a tréningeken felmerült kérdésekre próbálok választ adni.

Természetesen örülök neki, ha más is tanul az írásokból, de ha gyakorlatokat, konkrét technikai leírásokat keresel, akkor véleményem szerint jobban jársz, ha felkeresel egy edzőtermet, hiszen a technikákat csak empirikus úton lehet elsajátítani, képzett oktatók segítségével.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem hiszek a „legjobb módszer” kijelentésekben. Harc közben nem stílusok csapnak össze, hanem emberek. Ezért, ha harcművészetet, önvédelmi oktatást keresel, mindig körültekintően válassz. Olyan helyen érdemes elkezdeni a tanulást, ahol megvan a bizalom az instruktorokkal szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás harc önvédelem dojo alapelvek önvédelmi seijin